Lux Aeterna

eeuwigdurend licht

Lux Aeterna

De concerten werden mede mogelijk gemaakt door financiële steun van:
- Het Haarlemsche Muziekfonds
- JC Ruigrokstichting
- Het Cultuurfonds

In de concerten ‘Lux Aeterna’ zingt kamerkoor Les Moucherons niet alleen over verdriet en verlies, maar ook muziek van troost en licht. Het hart van het programma bestaat uit het Requiem van Gabriel Fauré!

Het Requiem van Gabriel Fauré (1845-1924) is een muzikale diamant. Fauré wilde een ander Requiem componeren dan voorgangers en tijdgenoten. Hij wilde een Requiem schrijven dat niet bombastisch was en voorbij treurnis en verdoemenis reikte. Hij wilde de dood als een verlossing (Libera Me) en als een weg naar rust en hemels licht verklanken. “Mijn Requiem is zachtmoedig van temperament, zoals ikzelf” zei hij erover. “Het drukt niet de angst voor de dood uit. Iemand noemde het zelfs een wiegelied van de dood”. Vanuit deze zachtmoedigheid en lichtheid zingen we dit requiem in een intieme bezetting namelijk met kamerkoor en een bijzonder instrumentaal trio bestaande uit saxofoon, accordeon en contrabas. Het arrangement van het begeleidend ensemble is geschreven door Ellen Zijm (tevens de accordeoniste). Oorspronkelijk was Fauré’s Requiem ook voor een kleine bezetting van koor en instrumentalisten geschreven.
Naast Fauré’s Requiem worden door Les Moucherons andere passende koorwerken gezongen van o.a. Villette, Poulenc en Saint-Saëns. De titel van het concert verwijst naar het geliefde acht-stemmige koorlied Lux Aeterna van de Britse componist Edward Elgar (1857-1934) dat ook uitgevoerd wordt.

Met medewerking van: Ellen Zijm, accordeon
Marijke Schröer, saxofoon
Peter Leerdam, contrabas
Luka den Boer, bariton
Isabel Houtmortels, sopraan
De twee vcocale solisten zijn studenten van het Conservatorium Rotterdam (Codarts)

zondag 2 april 2023, 15.00 uur

Dorpskerk
Burg. Enschedelaan 67, Santpoort-Noord Route